ДЕКЛАРАЦИЯ на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България Повод

...
ДЕКЛАРАЦИЯ на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България Повод
Коментари Харесай

АПБ: Терористичният акт срещу главния прокурор е дръзко и безцеремонно, невиждано досега нападение срещу законността и демократичните устои в страната

ДЕКЛАРАЦИЯ на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България
 
Повод за актуалната декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България е днешният невиждан акт на принуждение против Главния прокурор на Република България, за който няма да е пресилено да се каже, че съставлява терористичен акт. Нещо повече. Днес станахме очевидци на смело и безогледно, невиждано до момента нахлуване против законността и демократичните устои в страната, жестоко тъпчене правилото на правовата страна и нападателно вмешателство в независимостта на правосъдната власт, без еквивалент досега.
 
Асоциацията на прокурорите в Република  България не може да остане безучастна пред тази невиждана по своите мащаби демонстрация на експанзия, която се явява невиждана офанзива освен срещу личността на господин Гешев и неговото семейство, освен против персоналната цялост на редовите български магистрати и техните фамилии, а въобще против правораздаването и цялостния правов ред в страната.
 
От името на цялата професионалната общественост на прокурорите показваме безапелационната си позиция на неотстъпчивост и остро осъждаме сходни дръзки закани за живота и здравето на който и да е магистрат и членовете на неговото семейство, още повече, че в тази ситуация е съществувала действителна заплаха и за безграничен брой жители.
 
Противопоставяме се изрично на всяка форма на експанзия като тотално неприемлива в една демократична и правова страна, насочена към европейските полезности. Тероризмът във всичките му форми основава ужас и боязън в популацията, а ориентиран против фигура като Главния прокурор значи, че задачата е подриване на държавността, тъпчене на конституционния ред и правда и изцяло застрашаване върховенството на правото.
 
От дълго време Прокуратурата е подложена на масирани офанзиви от разнообразни направления и най-вече от политическите среди, което цели разцепление. Вчерашният атентат против държавността сподели, че когато управляващите са разединени, никой не е в сигурност. Това е терористичен акт против страната, в лицето на един от тримата висши представители на правосъдната власт. Много добре планувано и професионално квалифицирано и изпълнено смъртоносно нападение, без диря от скрупули за ориста на вероятните жертви. В България към този момент никой не е в сигурност след днешния ден.
 
Въпреки чудовищното посягане, Прокуратурата на Република България е мощна и непоколебима в битката с престъпността. Българските магистрати не могат да бъдат сплашени. Дошло е време престъпниците  да схванат какъв брой ефикасна може да бъде българската страна в отбрана на своите жители.
 
Оставаме поредни в непримиримостта си към всевъзможни форми на офанзиви към магистрати освен от системата на Прокуратура на Република България, а въобще към правосъдната власт, тъй като днешният атентат съставлява жестоко посягане против независимостта на правосъдната система.
 
Животът и сигурността на всеки български жител, включително и на българските магистрати, са неприкосновени и са обезпечени от Конституцията и законите. Призоваваме всички институции, гражданското общество и медиите да осъдят остро това посягане!   Обратното би означавало да позволим на престъпността, хаосът и произволът да преобладават в страната ни, което е неприемливо в едно цивилизовано гражданско общество.
 
Апелираме към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да излезе с Декларация в сходство с настоящия Механизъм за обществена реакция на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и положителното име на прокурори и следователи, утвърден с Решение на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет по Протокол № 9/20.03.2019г., която да бъде оповестена в Публичния указател на случаите на посягане против независимостта на правосъдната власт и да бъде изпратена до всички виновни европейски институции, тъй като в тази ситуация се касае не за лична офанзива против личността на господин Иван Гешев, а за огромно посягане против устоите на правосъдната власт за заплашване, намаляване и разцепление.
 
Сега е моментът цялата колегия да се консолидира в отбрана на своята самостоятелност. Само могъща, единна и твърда социална реакция може да промени това. Ето за какво, ние, членовете на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, призоваваме към единна институционална реакция във връзка невиждания теротирстичен акт.
 
На 02.05.2023г. всички магистрати в страната обявихме нашето единение, като излязохме пред правосъдните покои и се обявихме изрично против опитите да бъдем сплашени посредством интервенция в самостоятелната правосъдна система, и изказахме съпричастност към нападението над господин Гешев, както и своята безусловна поддръжка към труда на българските магистрати, които макар големия напън, на който са подложени, извършват всекидневно и честно служебните си отговорности.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР